Artikel afbeelding

Maak jij deze fouten bij het netwerken?

Wat zijn de do’s and don’ts bij het netwerken? In dit artikel lees je wat de 10 meest gemaakte fouten zijn. En hoe je kunt voorkomen dat je ze maakt!

1. Verkopen i.p.v. netwerken

Deze staat met stip op 1, omdat vrijwel iedereen er een hekel aan heeft om op een netwerkborrel te worden benaderd door iemand die meteen zijn produkt of dienst wil verkopen. Niet doen dus!

2. Met visitekaartjes strooien

Een snelle ronde maken om overal je visitekaartjes te kunnen uitdelen heeft niets met netwerken te maken. Ik noem dat vaak ‘flyeren’, want het lijkt op het uitdelen van folders op straat. Met visitekaartjes strooien is zinloos want totaal niet effectief. En bovendien erg storend.

3. Niet (echt) luisteren

Heb je wel eens meegemaakt dat je maar met een half oor luisterde naar je gesprekspartner, omdat je vooral bezig was met ‘hoe kan ik mezelf het beste presenteren?’. En vervolgens niet meer wist hoe je gesprekspartner heette? Luister met je volle aandacht!

4. Teveel praten

Ben je extravert? Dan praat je waarschijnlijk gemakkelijk met de meeste mensen. In je enthousiasme ben je als extravert persoon soms wel teveel zélf aan het woord. Let daarop: zorg voor een goede balans tussen luisteren en praten.

5. Niet duidelijk zijn in wat je doet

Bij elke nieuwe ontmoeting krijg je de vraag: “En wat doe jij?”. Ondernemers hebben vaak geen duidelijk antwoord op deze vraag. Zorg dat je jouw netwerkpitch altijd paraat hebt en op een natuurlijke manier, kort en bondig kunt vertellen wie je bent, welk probleem jij voor klanten oplost en wat het voordeel daarvan voor je klanten is.

6. Opscheppen

Wie ongevraagd en met veel bla-bla laat weten wat een geweldige deal hij nu weer heeft gesloten, wordt meestal niet sympathiek gevonden. En dat is wel nodig om de ‘gunfactor’ te krijgen die je nu eenmaal nodig hebt om succes te boeken via je netwerk.

7. Mensen buiten sluiten

Voor nieuwkomers is het vaak een hele drempel, zo’n drukke netwerkborrel waar iedereen elkaar al lijkt te kennen. Als iedereen dan ook nog in gesloten groepjes staat, voel je je echt niet welkom. Zie je iemand alleen staan? Haal deze dan je groepje binnen en betrek hem in het gesprek.

8. Dronken worden

Zo gênant als iemand in zijn dronkenschap tegen je aan komt hangen en maar blijft oreren. Of oneerbare voorstellen gaat doen. Toch komt het wel eens voor. Laat het jou niet gebeuren!

9. Teveel jargon gebruiken

Als vakspecialist heb je soms niet in de gaten dat woorden die voor jou heel gewoon zijn, voor iemand anders als abacadabra kunnen klinken. Gebruik gewone spreektaal. En als je mensen wat glazig naar je ziet kijken, check dan even of je verhaal wel overkomt.

10. Vergeten het gesprek op te volgen

Een veel voorkomende blunder. Heb je een goed gesprek gehad met iemand, geef je er daarna geen vervolg aan. Zonde! Zorg dat je al tijdens het gesprek de basis legt voor het vervolg. En vraag of je de ander mag uitnodigen voor LinkedIn. Zo kun je het contact warm houden en weten jullie elkaar te vinden als je ooit wat voor elkaar kunt betekenen.

Veel succes met het netwerken in de praktijk!

Hartelijke groet,

Daphne Medik

(c) beeld: Jan Horjus, ArtUnit

Op February 6, 2015