Hoe krijg je meer aanbevelingen?

Netwerken begint met geven. Als je aanbevelingen wilt krijgen op LinkedIn, voel je misschien enige schroom om daarom te vragen. Los dit op door eerst eens een aanbeveling te schrijven voor iemand die jou een dienst heeft verleend waarover je zeer tevreden bent.

Door eerst te geven, is het gemakkelijker om ook iets voor jezelf te vragen. Let op: vraag een aanbeveling aan iemand anders dan degene die je zelf hebt aanbevolen! Als je meer opdrachten kunt gebruiken, vraag het dan aan een klant. Zoek je een nieuwe baan, vraag het dan bij voorkeur aan iemand die hoger in de organisatie zit dan jijzelf.

Wil je een aanbeveling schrijven voor iemand en weet je niet hoe? Hieronder vind je tien tips om je op weg te helpen.

10 tips om een aanbeveling te schrijven

1. Schrijf eerst een concepttekst in Word. Als je meteen in LinkedIn begint te schrijven en er gaat iets mis (dat komt voor), dan ben je de hele tekst kwijt. Erg vervelend als je daar net zo je best op hebt gedaan. Later kun je de tekst in LinkedIn kopiëren.

2. Schrijf alleen een aanbeveling over iemand met wie je hebt samengewerkt. Dat kan een (oud-)collega zijn, een dienstverlener, een zakelijke partner of leverancier.

3. Beschrijf in ‘spreektaal’ jouw positieve ervaring. Waarvoor heb je hem ingehuurd of op welke wijze hebben jullie samengewerkt? Wat vond je zo goed of prettig aan de samenwerking? Hoe persoonlijker jouw verhaal, hoe beter.

4. Beschrijf de situatie voor en na jullie samenwerking. Welk resultaat heeft hij bereikt? Wees zo specifiek mogelijk over de werkzaamheden of dienstverlening die hij naar volle tevredenheid heeft verricht.

5. Vermeld de doelgroep. Sommige dienstverleners weten precies hoe hun ideale klant er uit ziet en die klanten (hun doelgroep) trekken zij het liefste aan. Het is dus fijn als je in je aanbeveling kunt schrijven dat degene die jij aanbeveelt met name gespecialiseerd is in -bij voorbeeld- financiële dienstverlening aan fysiotherapeuten.

6. Kies de juiste categorie en de juiste functie. Zodra je de aanbeveling op LinkedIn gaat plaatsen, vraagt LinkedIn om een bepaalde categorie. Deze zijn niet voor iedereen duidelijk, dus hierbij de uitleg:

o Collega: als je in hetzelfde bedrijf werkt of hebt gewerkt,

o Dienstverlener: als deze persoon een service heeft geleverd aan jouw bedrijf (denk aan een interimmanager, accountant, trainer, coach of andere dienstverlener)

o Businesspartner: je hebt met deze persoon samengewerkt, maar was niet zijn klant of collega. Bijv. als je samen een dienst hebt geleverd, een congres hebt georganiseerd o.i.d.

o Student: iemand met wie je een studie, training of opleiding volgt of hebt gevolgd.

7. Beschrijf ook persoonlijke kwaliteiten. Valt deze persoon op door creativiteit, expertise, leiderschap, stressbestendigheid of een andere kwaliteit? Noem het in je aanbeveling.

8. Vul het keuzemenu zorgvuldig in. Als je het lastig vindt om zelf zijn persoonlijke kwaliteiten te beschrijven, kun je ook volstaan met het invullen van het keuzemenu. Zodra je jouw aanbeveling op LinkedIn zet, verschijnt er namelijk vanzelf een lijst met kenmerken. Je wordt gevraagd om de 3 belangrijkste aan te vinken.

9. Vraag GEEN aanbeveling aan degene die jij net hebt aanbevolen. Zodra iemand een aanbeveling ontvangt, vraagt LinkedIn standaard om ook een ander aan te bevelen. Veel mensen denken dan dat zij diezelfde persoon moeten aanbevelen. Maar dat riekt al snel naar doorgestoken kaart. Bovendien ben je meestal niet allebei klant van elkaar. Mocht dat wel zo zijn, wacht dan een week of twee om te voorkomen dat beide aanbevelingen in 1 netwerkupdate verschijnen.

10. Kijk eventueel naar mijn aanbevelingen op LinkedIn ter inspiratie. Maar kopieer ze niet, wat jij zelf schrijft heeft veel meer waarde!

Bonus tip: Sinds een aantal weken heeft LinkedIn de nieuwe functie Endorsements (vaardigheidsaanbevelingen). Helaas is die functie nog niet op alle profielen doorgevoerd. Als je de Engelstalige interface gebruikt, kun je deze functie al gebruiken door je Skills (vaardigheden) toe te voegen. Anderen kunnen jou dan met een simpele druk op de knop per Skill aanbevelen. Gebruik je echter de Nederlandstalige interface, dan heb je deze nieuwe functie waarschijnlijk nog niet op jouw profiel. Ik gebruik voorlopig dus de Engelstalige interface. Voel je vrij om deze functie te testen door mij een aanbeveling te geven op een of meer van mijn vaardigheden! ;-)

Op November 13, 2012