Onderhoud je netwerk in de zomer!

Overkomt het je weleens dat je je opeens realiseert dat je al weken, maanden of zelfs jaren geen contact meer met iemand hebt gehad? Een vroegere studievriend, of een zakenrelatie die jou nu wellicht zou kunnen helpen, als je het contact tenminste had onderhouden…
Sommige mensen vinden het aangaan van nieuwe contacten gemakkelijker dan het onderhouden van relaties. Vooral als hun netwerk een grote omvang heeft gekregen. Ze bewaren stapels visitekaartjes in plastic tassen of laten ooit met moeite opgebouwde relaties jarenlang ‘verslonsen’.
Al die inspanningen die je ooit gedaan hebt om relaties op te bouwen, gaan dan verloren doordat je geen contact onderhoudt. Vind jij dat ook niet vreselijk zonde van alle geïnvesteerde tijd, geld en moeite?
Het lastige is natuurlijk dat je het zo druk hebt. Met een aantal mensen houdt je vanzelf contact als gevolg van je werk. Het probleem zit ‘m in het onderhouden van relaties waarbij de urgentie ontbreekt. Toch kun je die contacten weer een keer nodig hebben, om een project te realiseren, een nieuwe functie te vinden of als doorverwijzer voor new business.
Maar waar moet je beginnen? Zelf vind ik de zomerperiode erg geschikt om weer eens een terrasje te pakken met prettige relaties die ik lang niet heb gezien. Even lunchen of koffiedrinken en je bent weer helemaal bijgepraat. Vaak kom je allebei op goede nieuwe ideeën, of kun je elkaar in contact brengen met iemand uit je netwerk. En soms ontstaat spontaan een idee voor samenwerking.
Natuurlijk heb je de tijd niet om met iedereen uit je netwerk persoonlijk af te spreken. Met de meeste relaties zul je dus op andere wijze contact moeten onderhouden. Zou het niet mooi zijn als je een systeem had, om dit met een minimum aan tijd en moeite te realiseren?
Het goede nieuws is, dat zo’n systeem eigenlijk vrij simpel te maken is. Je zult er waarschijnlijk wel een dag in moeten investeren. Maar daarna kost het je juist veel minder tijd dan eerst en vergeet je niemand meer. Zodat je weer optimaal kunt profiteren van jouw netwerk!
Waarschijnlijk heb je er deze zomer meer tijd voor dan op andere momenten. Een uitgelezen kans dus om hier nu mee te starten. Zin om aan de slag te gaan? Klik hier voor de instructie hoe je een feilloos ABC-systeem kan maken.
Onderhoud je netwerk zodat je, wanneer je iemand nodig hebt, de klus kunt klaren met één telefoontje!

Op July 12, 2012